Paus i tågåkandet och så vidare.

Jag tar paus i tågåkandet och stannar i Fredericia några nätter. Det periodiska hällregnandet fortsätter och det blir lite sightseeing i regnstället. Det finns inte något dåligt väder bara dåliga kläder sade min mormor när vi barnbarn klagade. Undrar vad hon hade sagt om den senaste tidens oväder?

Även Fredericia har en välbevarad gammal stadskärna som ligger innanför ett fästningverk med vallgravar i ett zigzagmönster från  mitten på 1600-talet. Det lär vara härligt att strosa runt på bankarna till vallgravarna men regnande gör att jag stannar inomhus. Utanför vandrarhemmet har jag utsikt över Minibyen som visar  Fredericia som det var 1849.

2016-08-07 11.51.06

2016-08-07 11.50.33

Minibyen är inte färdig ännu. Det görs nya hus som sätts ut varje år. Allt görs noggrant, t. ex tillverkas tegelstenarna på samma sätt som på 1850-talet.

2016-08-07 11.53.49

Jag behöver lite sol på hela kroppen, inte bara på de delar som inte är täckta av cykelkläderna. Dags att leta upp lite strand och solsken.

För att närma mig de danska sydliga öarna tar jag tåg igen, denna gång till Sønderborg.

2016-08-07 11.53.24Tycker husen har lite “Hansastil”. Nybygge (?) i utkanten av Sønderborg

Jag hittar ett vandrarhem i Vollerup, 3 km utanför staden. Man vill ha 50 danska kr för att ta mitt Visa-kort, utöver kostnaden för rummet. Det vill jag inte betala så det blir en cykeltur tillbaks till centrum i regnet för att hitta en Minibank. Jag cyklar runt och fram och tillbaks och runt igen innan jag hittar en automat. Regnandet fortsätter men jag fixade kontanterna. På detta vandrarhem kostar det 20 dkr och 100 i deposition att låna porslin så jag använder min campingutrustning.

2016-08-07 11.54.43

Mitt rum är fullt av sådana här kopplingar och sladdhärvor. Efter lite trixande får jag ljus i sänglampan. Under natten drömmer jag mardrömmar om att huset brinner upp.

2016-08-07 11.55.05

Konstinstallation i cykelstallet.

Jag packar Fina och vi ger oss iväg till Fynshavn där färja till Ærø går. Vägen är fin och regnet gör uppehåll. Det är underbart att cykla.

2016-08-07 11.55.44

Här kommer några bilder som visar Danmarks sätt att respektera cyklister och se dem som trafikanter med ansvar för sitt beteende i trafiken. Släng er i väggen Helsingborg med de tuttinuttiga  smågulliga rosa cykelspåren och liknande.

2016-08-07 11.57.302016-08-07 11.58.062016-08-07 11.56.33

 

2016-08-07 12.01.12

 

Jag är redan i Fynshavn.  Det har gått fort hit. Min kropp är fortfarande i chock över hur fort jag kan cykla när det inte finns några backar av norsk dignitet. Nu kan jag känna vilken styrka jag fått i cykelmusklerna.  Tack Norge.

Långt borta i diset syns Ærø.

2016-08-07 12.01.442016-08-09 17.35.16

Ærø påminner lite grand om Ven så här från färjan. Det ska bli spännande att cykla här.

Må så gott

Cykeltanten

6 reaktioner till “Paus i tågåkandet och så vidare.”

 1. De danska öarna är fina. Verkligen. och snacka om att ha ordentliga och riktiga vägar för cyklister! Själv är jag inne på dag tre på jobbet. Dag tre med cykling. Dag tre med en nästintill omättlig hunger. Dag tre med darr på benen.
  Har svårt att ta det lugnt. Trots tung cykling. Tre ynka växlar gör man åt snabbt. Sen är det bara att anpassa sig. Känner också av att min sitt-ställning och sadel inte är de bästa. Investering i vettig kvalitetscykel står högt upp på listan just nu. Det är en djungel. Fram- OCH bakväxel? Va?
  OS ja. Tittar på gymnastik mm varje kväll med pojkarna. Vi är alla tre lika imponerade. Den minsta möjligen någon behärskad i går när vi halkade in på konst-simmet. “Jag kan också göra coola volter i vattnet! Det är inte svårt alls!”

  Livet.
  Kram kompis!

  Ja himmel.

 2. När jag läser detta har Sverige nyss tagit sej till OS-final i fotboll. Självklart är det damerna det handlar om, de slog “brassorna” på deras hemmaplan i en rafflande straffläggning!!!
  Jag har inte svarat på ditt senaste mail p.g.a. att min mail är så jäkla seg, skriver två – tre ord o sen “hänger” det sej – ytterst irriterande!
  Nu är det bara ett par dar tills jag åker till Kreta, på fredag. Ska bli skönt med semester äntligen, även om det bara är en vecka. Vi ses/hörs när jag/du kommer hem!
  Kram!

  1. Ser fram emot att träffas igen efter allt resandet. Önskar trevlig semesterveckan med mycket sol och god mat. Hälsa syrrorna.
   kram

   PS din dator ska kanske på underhållsservice? Kan utföras i lgh 105 i granntrappan.

   1. Tack Ulrika! O lycka till med cyklandet, det blir nog lättare även om jag personligen alltid svär över eftermiddagsbrisen som alltid kommer från nordväst vilket betyder motvind när jag ska hem. Föredrar “riktig” blåst, den brukar variera sej lite i alla fall!
    Kram

Kommentarer inaktiverade.