Robin Hood’s Bay

Robin Hood’s Bay visade sig vara en av de mest pittoreska orter jag någonsin besökt. Trots det eviga regnandet. Jag är full av beundran för hur ortsbefolkingen klarade av att köra i de trånga och snirklande kullerstensbelagda gatorna med tvära svängar.  Huvudgatan går i en ravin ner till hamnen och slutar i havet.De flesta husen ligger längs gränder där det är omöjligt för bilar att köra. Dessutom var det brant, mycket brant och det kändes som om husen trotsade gravitationen där de klängde sig fast vid klipporna. Det fanns en större parkering uppe på klippan som besökare bör använda främst för sin egen skull. En gång i tiden var det faktiskt förbjudet att köra ner i byn med vagn/släp. Det ansågs vara för farligt.

Var namnet Robin Hood’s Bay kommer ifrån är det ingen som vet. En sägen berättar om något väsen, liknande troll eller vättar, Robins, som satt uppe på klipporna och tittade ut över havet. Avtryck av deras rumpor skulle ha gett upphov till namnet.

En gammal engelsk visa handlar om hur Robin Hood jagade iväg franska pirater utanför kusten. Robin Hood gav allt han erövrade från piraterna till den fattiga befolkningen i byn som döpte orten efter honom. Det är inte ens säkert att Robin Hood någonsin var där.

Däremot är det bevisat att smuggling var något man sysslade med under 1800-talet. Enligt sägner och legender är det fullt med hemliga tunnlar i berget mellan husen och ner till havet. Vid ebb när havet drar sig tillbaks blir den annars helt obefintliga stranden 500 m.

Undrar vad de pysslar med här inne.

 

Må så gott, Cykeltanten

2 reaktioner till “Robin Hood’s Bay”

  1. Himmel så vackra bilder! Pittoreskt är ju bara förnamnet känns det som. Förstår att det var förbjudet aty köra ner mwd häst o vagn. Hur ens tänka tanken?!

    1. Och dagens knäppisar med stora bilar och lastbilar. De blir fast i någon tvär krök eller är för stora för att vända nere i hamnen och får backa upp ofta med hjälp berättade min värdinna och det kostade mycket. Det fanns tydliga märken på bergväggarna där bilar kört i. De bilar jag såg nere i byn var av mindre modell.
      Det var underbart trots regnet. Trist att det inte fanns en ledig säng någonstans en natt till. Jag hade gärna stannat.

Kommentarer inaktiverade.