Sol, värme och holländsk landsbygd

Dags att lämna Delft och fortsätta ut i världen. Jag cyklar på längs kanaler i solen.


Kartan visar en bro som jag ska över. Det visar sig vara en båt som man måste veva för hand fram och tillbaks över kanalen. Båten sitter fast i en kedja och man vevar upp kedjan i en järnlåda. Veven måste tryckas hårt innåt mot lådan samtidigt som man vevar. I värmen. Det är väldigt tungt på slutet och jag tappar greppet om veven som snurrar tillbaks väldigt fort. Då gråter jag nästan. Det är bara till att börja om med hjälp av glada hejarop från en man som fiskar på andra sidan kanalen.


Den otäcka veven fick vara med på bild.

När jag nästan fått båten över på min sida för andra gången, kommer två cyklande 93-åriga damer och vill ta över vevandet! Medan vi baxar på våra cyklar på båten kommer ett par cyklande och vill åka med. Då vägrar jag att veva mer. Det hela slutar med att fiskaren och den manlige cyklisten hjälps åt att veva, en från båten och fiskaren från land.

Alla kommer över på andra sidan och cyklar vidare. Jag har en bit till framför mig till Hoek van Holland där färjan till Harwich,  England går ifrån.

Systemet med knutpunkter finns även för vandrare och kanalfärder upptäcker jag. Varför har vi inte ett sådant system i Sverige? Hade varit toppen.

2 km av rakan till färjan avklarade, 8 kvar att cykla längs kanalen/floden in till Rotterdams jättehamn. Jag ska ta färjan som avgår kl 22 och kommer att sova gott i en hytt för att vakna upp i Harwich.

Må så gott

4 reaktioner till “Sol, värme och holländsk landsbygd”

  1. Du utsätts för många prövningar minsann. En viss justering av Veven från helvetet kanske vore på sin plats!??

    1. Vev + helvetet = velvetet?. Hade nog varit mindre skvettigt att cykla omvägen på 20 km.

Kommentarer inaktiverade.