Withby – Staithes


Jag säger adjö till Robin Hood’s Bay och önskar att jag ska komma tillbaks någon gång. Då ska jag ha bokat boende långt i förväg och stanna mer än en natt.

Jag fortsätter cykla Cleveland Heritage leden som som jag gjort sedan Scarborough, utom när jag  missar skyltningen som vid Fylingdales. Leden följer kusten norrut till Withby.

 

Därefter måste jag ut ibland bilar igen och vägen har  nästan ingen vägren.  Allt går bra de första 4 kilometerna sedan blir det den vidrigaste, förfärligaste, hemskaste uppförsbacke jag varit med om. 3,5 km lång och bara uppåt, hisnande uppåt från ca 4 meter över havet till ca 191 m över havet! Det tog mig 1 timme och 15 minuter  att komma upp.

Väl uppe är utsikten över havet fantastisk men jag måste koncentrera mig på trafiken. Cyklister är inte populära här. Bilarna nästan nuddar mig när de kör förbi och jag blir utträngd i naturen flera gånger. Känns som om bilisterna tar ut sina aggressioner på mig.

Snart döljs utsikten av en otrevlig dimma och regn. Jag måste vara ännu mer på min vakt. Jag har min gula reflexväst över regnjacka och både fram- och bakljus tända. Håller tummarna att jag syns.

Så här ser det ut i närmare 10 km. Det enda positiva är att det är lite nerförslut. Fast det känns inte positivt i dimman när hastigheten ökar. Många bilister kör som om de hade vackert väder. Efteråt får jag reda på att detta är en av de mest olycksdrabbade vägarna i Yorkshire.

Jag är rädd, riktigt rädd.

Så klarnar det upp och jag har en härlig nerförsbacke till Runswick Bay där jag stormar in på en pub och frågar efter ett rum. De finns inget men den underbara personalen hittar ett rum i nästa by, Staithes, på puben Captain Cooks Inn och det är inte långt dit. När jag druckit en stor kopp kaffe och landat i att jag överlevt, cyklar jag vidare till mitt rum.

Nästa morgon berättar pubägaren att han kört om mig i vidriga backen. Han erbjuder skjuts upp för dagens vidriga backe och jag blir alldeles lycklig. Vilka människor det finns.

Må så gott

Cykeltanten

2 reaktioner till “Withby – Staithes”

 1. Jag blir också rädd när jag läser detta. Och du upplevde det IRL. Ska bli fint att ses nästa helg!
  Kram!

  1. Ser verkligen fram emot nästa helg.
   Och Ullis – jag har beställt bra väder.
   Kramisar

Kommentarer inaktiverade.