Nu är jag i Amsterdam, hurra!

Tisdagen 23 maj kl 15.00 stapplar jag av bussen på stationen efter 17 timmars åkande. Bussresan Malmö-Hamburg-Amsterdam var lång men inte alls så vidrig som jag befarat. Nu har jag 3 timmar på mig att leta upp mötesplatsen där min värdinna B ska möta upp. Hon har gett tydliga instruktioner men jag hittar inte något som stämmer alls.

Visar sig till slut att jag är på fel station!

På Fina och ut i Amsterdams rusningstrafik. Ju närmare centrum jag kommer blir trafiken allt värre, både bilar och cyklar. Känner mig snurrig och förvirrad men lyckas hitta rätt i god tid. Pust. Bänken jag sitter och väntar på rör på sig, gungar lite liksom. Måste bero på färjorna som lägger till och avgår i ett, alldeles intill.

Vi ska ta färjan till norra Amsterdam där B bor, långt borta från alla turister. Färjan är enda sättet att ta sig dit i centrum och är gratis, bara för cyklister och fotgängare.

Här gäller det att vara på alerten. Grönt fält för de som ska på färjan gäller och rött för de som ska av. Närmast i bild går cykelbanan. Se upp för korsande cyklister och håll dig på rätt färg.

Det går undan. Mängden av människor och cyklar tar nästan andan ur mig.

Norra Amsterdam känns som en annan stad med ett helt annat tempo, lugnt och stillsamt.

B bor i en underbar lägenhet inredd med massor av minnessaker  från hennes många cykelresor i Asien. Hon är en bra fotograf.  Det syns på fotografierna som finns överallt. Vårt gemensamma intresse för cykelfärder och dessutom  yrkesliv inom sociala området ger oss massor att prata om. Och det gör vi. Lägenheten gungar på samma sätt som soffan vid färjorna. Det måste bero på bussåkandet är min nya teori. Den var helt rätt för nästa morgon har världen slutat gunga.

Tur är det för nu ska jag till Van Gogh museet.  Ger mig av till fots. Centrum är fullt med folk,  ett ständigt flöde av cyklister, fotgängare, bilar och spårvagnar. Alla rör sig med ömsesidig respekt, har samma tempo, följer trafikreglerna och håller sig inom sitt område. Inga olyckor händer. Alla vet vad som gäller och håller sig till det. Helsingborgare,  se och lär.

Trottoarerna fylls mer och mer av glada sjungande gäng i rödvita tröjor och halsdukar gärna med ölburkar i händerna.  Trängseln blir värre och jag inser att jag inte hinner till museumet.  Blir först lite ledsen men kommer på att det är en bra anledning till att komma tillbaks till Amsterdam.

Senare får jag förklaring. Det spelas en fotbollsmatch i Sverige (?)  mellan Manchester United och det nederländska laget Ajax. Matchen visas på storbildskärm på torget framför museet. Inte konstigt jag inte fick plats på trottoarerna. Jag vandrar runt och njuter av Amsterdam i stället.
 

Jag stannar en natt extra hos B. Hon tar  mig ut  på en cykeltur genom små fina samhällen runt Amsterdam och ut på en ö Marken, som brukar vara full av turister.

Några bilder från Amsterdams finaste gata där vi cyklar på väg ut ur staden.

Lite grand av Råå kombinerat med Ålabodarna över den tycker jag.

Vår utfärd fortsätter. Vi passerar flera fina små samhällen.

 

Konstverk finns överallt i Nederländerna.

 

Numera finns det en väg ut till ön som kanske ska kallas fd ö. Vi cyklar på den äldsta cykelbanan ut mot fyren.

Solen skiner och vi har haft en underbar dag. Tack B för allt.

I morgon ska jag lämna Amsterdam och B. för att cykla ut mot kusten.

Må så gott

 

.

 

4 reaktioner till “Nu är jag i Amsterdam, hurra!”

  1. Åh, en hajstol! Du vet du. ? Den ska jag visa grabbarna. Amsterdam verkar ju i övrigt vara en riktigt trevlig stad. Massor av vatten närvarande o fungerande trafikregler. Bara det!
    Nu har din resa börjat. Underbart. Njut!

    1. Jag visste det! Pojkarna har god smak. Den var skön att sitta i också?. Var ju tvungen att testa.

  2. Vilken härlig start på resan! Önskar dej fortsatt allt gott, Kram???

Kommentarer inaktiverade.